Alles wat erin ging, moest er weer uit | Mateloos Moedig

 

Vanuit Proud2Bme vinden we het belangrijk om de mensen die hersteld zijn van een eetstoornis wat vaker onder de aandacht te brengen. Niet alleen omdat we het mateloos moedig vinden dat ze hun angsten zijn aangegaan en hebben overwonnen, maar ook in de hoop hiermee jou te inspireren en nét dat beetje meer hoop te geven... Vandaag in de reeks Mateloos Moedig interviewen we Manon. Manon is 30 jaar en moeder van 2 kinderen. Ze woont samen met haar vriend, haar zoontje van 5 en haar dochtertje van 2.

Manon is werkzaam in de kinderopvang. Ze zou ook graag in de hulpverlening werken. Door haar eetstoornis heeft ze echter verschillende gaten in haar CV en met MBO4 komt ze daar vaak niet meer voor in aanmerking. Manon sport graag, vooral voor de ontspanning en sociale contacten.

Alles wat erin ging, moest er weer uit

Jouw leven met eetstoornis?

Mijn leven met een eetstoornis en zelfbeschadiging was heel erg eenzaam. Toen ik het net ontwikkelde moest ik veel dingen voor mezelf houden. Ook had ik het zelf nog niet echt door. Ik wilde gewoon een paar kilo afvallen. Daar is toch niks mis mee? Ik wilde niet dat mensen het wisten en deed alsof er niks aan de hand was. Dit heb ik een aantal jaren volgehouden.

Mensen zagen natuurlijk wel dat ik afviel en ik kreeg allemaal complimenten. Dat motiveerde enorm. Zo van, zie je wel, ik kan wél iets. Ik ben wél iets. Tot een vriend van mij erachter kwam dat ik mezelf sneed. Toen is het balletje een beetje gaan rollen.

Ik moest het aan mijn ouders vertellen en hulp gaan zoeken. Ik was er echter van overtuigd dat ik dit zelf wel kon. Toen ik niet meer kon functioneren en moest stoppen met school, heb ik besloten mezelf te laten opnemen. Veel klasgenoten hebben mij toen in de steek gelaten. Nooit kreeg een berichtje van ‘Hoe gaat het met je?’ Daar heb ik veel moeite mee gehad en dat maakte het erg eenzaam.

Wat zat er achter jouw eetstoornis?

Vanaf groep 5 t/m de 3e klas van de middelbare school ben ik gepest omdat ik vrij stevig was. Dit ging best ver. Eerst was het uitschelden, bang maken, aan mijn haren rondgetrokken worden. Daarna werd het opwachten na school en zowel geestelijke als lichamelijke mishandeling.

Jouw sleutel naar herstel?

Mijn hoop was de kliniek. Dat zij mij daar handvatten konden geven zodat ik mijn leven weer op kon pakken. Dit was een heel lastig punt. Ik vond dat ze er te veel bezig waren om op gewicht te komen. Er werd niet gewerkt aan de achterliggende gedachtes en de oorzaak.

Jouw grootste uitdaging in herstel?

Mijn grootste uitdaging was stoppen met braken. Alles wat erin ging, moest er ook weer uit. Zoals een appel of simpelweg een glas water. Door te stoppen met braken en de voedingslijst te volgen zou ik naar mijn idee kilo's aankomen. Dit was mijn grootste angst. Ik heb daarom het braken moeten afbouwen en de voedingslijst moeten opbouwen.

Ook het stoppen met de zelfbeschadiging was een hele grote uitdaging. Dit werd in de kliniek natuurlijk niet geaccepteerd. Ik deed dit al 8 jaar en dat gaat niet vanzelf over en dat lukt ook zeker niet van de één op andere dag. Dit heeft nog wel even een tijdje geduurd voordat ik hier helemaal vanaf was.

Het was natuurlijk ook een combinatie van alles. Als het één niet mocht, deed je het ander. Maar dat kon en mocht dus niet.

De beste hulpverlening?

Voor mij was het toch meer individuele therapie wat ik nodig had. Het gevoel hebben dat je serieus genomen wordt en dat iemand om je geeft. In de klinieken en deeltijd behandelingen die ik heb gevolgd moest alles uit de groep komen. Je moest elkaar helpen. Dat vond ik lastig.

Hoe kon ik iets aannemen van iemand die hetzelfde probleem had en het zelf ook niet deed? Dit was voor mij heel moeilijk en dat hielp mij dus ook niet.

Hoe kijk je nu terug op jouw eetstoornis?

Ik heb veel dingen gemist. Vooral in de puberteit. Een leuke vriendenkring. Op stap gaan. Dit deed ik niet zo vaak, omdat ik geregeld flauwviel. Ik heb wel lieve mensen leren kennen. Ik denk nog vaak terug aan de tijd hoe ik met mezelf worstelde en aan het beleid van de kliniek. Ik denk terug aan dat ik het gevoel had dat ik niks waard was en nergens bij hoorde. Ik had een heel negatief zelfbeeld en ik kon mezelf niet accepteren zoals ik was.

Te weinig eten?

In de tijd dat ik mijn eetstoornis had was dit heel belangrijk. Hoeveel uur houd ik het vol om niet te eten. Ik legde mijzelf ook dingen op. Ik merk nu aan mezelf dat ik gewoon moet eten om goed te kunnen functioneren. Zowel op mijn werk als thuis. 's Avonds als ik ergens zin in heb is er nog wel de twijfel om wel of niet iets te pakken en wat dit dan is. Soms denk ik: Wat goed dat ik toch niks heb gepakt. Dat zit er nog wel een beetje in en zal er altijd op de achtergrond wel blijven. Keuzes.... 

Herstel van een eetstoornis?

Toen ik eindelijk zover was dat ik wist hoeveel ik op een dag moest eten om op gewicht te blijven zonder te braken en op andere manieren te compenseren voelde ik mij heel sterk. Ik had iets overwonnen. De weg er naar toe was lang en moeizaam.

Jouw belangrijkste levensles?

Kijk goed naar jezelf. Zet voor jezelf alles op een rijtje. Wat je problemen zijn en waar jij het meest behoefte aan hebt. Voor de één is dit groepstherapie en voor de ander individuele therapie. Het is erg belangrijk om van jezelf te weten wat voor jou het beste werkt en probeer er iets mee te doen. Je bent het waard!


Ben of ken jij iemand die Mateloos Moedig is en hersteld is van een eetstoornis of ander psychisch probleem én wil je meedoen aan deze interview serie? Mail ons dan: redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 4 mei 2019 13:36
Even een vraag: vind je zelf dat je helemaal genezen bent van de eetstoornis? Ik vind de manier waarop je bepaalde dingen opschrijft namelijk nog best klinken alsof de eetstoornis aanwezig is. En ook je foto’s. Kies je er bewust voor deze foto’s te laten zien? Alleen maar selfies in bepaalde houdingen, geen leuke foto terwijl je ontspannen iets leuks aan het doen bent? Dat vind ik jammer.....
Evy - Zaterdag 4 mei 2019 14:44
Ik had hetzelfde gevoel ja!
Lot - Zaterdag 4 mei 2019 15:36
Ik vraag mij ook af in hoeverre de redactie hier op redigeert. Bedoel de foto's vielen mij ook op. Die roepen bij mij in ieder geval direct een bepaald beeld op.
En wie beslist wie in deze categorie komt.

Laat ik voorop stellen dat ik het knap vind dat je bepaalde stappen hebt gezet en dat jij blij bent met hoe je leven nu zo is.
Maar ik sluit mij aan bij de reactie van anoniem. Bepaalde dingen komen nog behoorlijk eetgestoord over. En als jij daar vrede mee hebt is dat natuurlijk helemaal goed.

Maar voor de redactie misschien goed om aan te geven dat het om verschillende mate van herstel gaat of zoiets?

Ann - Zaterdag 4 mei 2019 16:02
Helemaal mee eens.... de serie heet mateloos moedig en gaat over mensen die hersteld zijn. Wat herstel is, is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ik haal het gewoon niet zo uit je verhaal Manon - hoe je hersteld bent, waarvan etc. Het klinkt eigenlijk alsof je er nog middenin zit... en de foto’s helpen daar niet bij. Wat was je idee erbij om deze foto’s te plaatsen?
Sarah - Zaterdag 4 mei 2019 14:03
dankjewel voor je verhaal. mooi om te lezen hoe je bent verandert en hoe je meer jezelf bent gaan accepteren en waarderen. ik hoop ook zo ver te komen. de weg is idd zo lang.
:) - Zaterdag 4 mei 2019 16:02
Wat is er mis met de foto's dan? Zijn gewoon normale foto's?
Lost girl - Zaterdag 4 mei 2019 17:28
Er is niks mis met foto’s van jezelf plaatsen. En het maakt mij ook helemaal niet uit hoe je op proud op de foto gaat. Maar het verhaal van hersteld zijn sluit niet aan bij wat ik zie. Ik zie om heel eerlijk te zijn een erg magere vrouw met uitstekende jukbeenderen, diepliggende ogen en de “lachrimpels” die in een gezicht ontstaan waarvan het lichaam te laag in gewicht zit. Dit is enkel van wat ik op deze foto’s zie en misschien is het de manier waarop de foto’s zijn gemaakt.
Nogmaals dit zegt niks over hoe mooi je bent van buiten of van binnen maar het baart mij zorgen als ik deze foto’s zie. En ik hoop dat jij :) dat ook kan zien.
Ik vind eetstoornis en acceptatie van jezelf en je leven zoals het is misschien meer passend bij dit interview dan het kopje waar mateloos moedig volgens proud voor staat. Of er zou een uitbreiding van mateloos moedig moeten komen want ik vind het verhaal van deze dappere Manon net zo moedig.
Anoniem - Zaterdag 4 mei 2019 18:20
Niets mis mee, maar het valt gewoon op dat het alleen naar (steeds dezelfde soort) selfies zijn. Ben gewoon benieuwd waarom je jezelf zo op de foto zet en dat hier plaatst. Ik oordeel niet over hoe ze eruit ziet!
Bij de andere interviews van ‘mateloos’ moedig’ staan namelijk foto’s van herstelde mensen die plezier uitstralen en laten zien op de foto wat ze zoal doen in het leven. Dus eigenlijk wat herstellen oplevert: weer levem! Dit zijn echter 6 selfies die alleen maar laten zie hoe je lichaam eruit ziet. En dat zonder uitstraling van plezier. Waarom? Wil je graag dat we zien hoe je lichaam eruit ziet? Met steeds dezelfde foto? Ik vind het zorgelijk, daarom vraag ik het me af.
S* - Zaterdag 4 mei 2019 19:22
Ik vind het oppervlakkige reacties, gebaseerd op wat iemand vanuit zijn eigen kaders ziet. Juiste wat hier altijd benadrukt wordt: kijk verder dan het uiterlijk! Wordt in de reacties juist voorop gezet. Herstel is subjectief en herstel van een psychische aandoening is dus niet alleen verbonden met vermindering van ziekteverschijnselen, maar ook met herstel van identiteit, zelfbeeld en zelfvertrouwen en met herstel van sociale relaties en rollen.
Dus al zou ze nog ondergewicht hebben, nog moeite hebben met eten, dan nog kan zij haar leven vorm gegeven hebben zoals voor haar goed voelt. En juist dát is mateloos moedig vind ik.
Ik heb ondergewicht nog, daarentegen werk ik fulltime, heb een eigen woning, liefde en sociale contacten waar ik veel plezier in vind. Mijn eetpatroon is voor mij toereikend en ik voel me er heel goed bij. Vooral vergeleken met de diepe dalen waar ik in heb gezeten. Herstel kent meerdere fasen en vooral meerdere individuele definities. Oordeel over jezelf. Niet over een ander!
Anoniem - Zaterdag 4 mei 2019 19:47
Absoluut, je hebt gelijk. Maar dat is mijn intentie ook niet. Ik ben zelf ook moeder van 4 kleine kinderen en ik ben ook niet volledig hersteld. Licht ondergewicht, Ik werk, heb een leuk leven. En in geen een reactie wordt ze toch op haar uiterlijk afgerekend? Het gaat er meer om wat je in deze rubriek ‘mateloos moedig’ wilt uitstralen. Het moet een helpende rubriek zijn toch? Dat mensen die er nog diep inzitten zich op kunnen trekken aan herstelde mensen en kunnen zien dat er een leven is na een eetstoornis. Dan vind ik deze foto’s gewoon echt niet helpend. Niet om hoe ze eruitziet (want iedereen is prachtig ongeacht gewicht), maar het zijn selfies waarbij alleen haar lichaam wordt getoond en dat 6x in dezelfde vorm. Vind ik gewoon niet nodig. Eén foto/selfie.....prima en dan verder foto’s van haar leven na een eetstoornis. Maar goed, het blijft een moedige strijd van Manon. Mijn kritiekpunten gaat dus eigenlijk over de vraag of dit wel de goede rubriek is om dit verhaal te plaatsen.
Ann - Zondag 5 mei 2019 14:49
... maar volgensmij is dat ook de kern, ik zeg dat ook in mijn eerdere reactie: herstel is voor iedereen anders. Alleen haal ik niet zoveel uit het verhaal van Manon - het is wat onbevredigend wat dat betreft. Hetzelfde geldt voor de foto’s. Misschien wil Manon iets zeggen met de foto’s, maar zo is dat niet duidelijk...
britneyangel - Zaterdag 4 mei 2019 19:49
ik vind het een goeie blog manon, knap van je!
Amanda - Zondag 5 mei 2019 12:31
Ik ben het wel eens met een deel van de reacties het spijt me echt maar die foto's vielen mij ook als eerste op. Niet echt 'gezond uit ziende' foto's naar mijn mening. Ik was ook al aan het kijken, of links dan misschien foto's waren tijdens je Eetstoornis en rechts nu recent maar het lijkt mij een beetje gemaakt. Wel knap dat je die stappen hebt gezet maar het komt niet overtuigd over, dat je hersteld bent., Sorry.

Liefs Amanda
Anneke - Zondag 5 mei 2019 17:07
Ik ben het ook eens met een aantal van de reacties. Het eerste wat ik dacht toen ik de foto's zag was: wat een anorexiahoofd. Echt niet gemeen bedoeld, maar ze ziet er echt (nog) niet gezond uit. En hoewel haar verhaal heus heel moedig is, vind ik het misleidend om dit als een verhaal over herstel te betitelen. Dit geeft alleen maar aan dat je schijnbaar ook als je hersteld bent gewoon nog lekker ondergewicht mag hebben. Is dat wat je anderen wilt meegeven, redactie? Maar goed, dat komt wel vaker voor hier op de site (bijv. de hoofdredacteur die overduidelijk zwaar ondergewicht heeft maar trots claimt al jaren genezen te zijn, dat soort dingen...). Het is heus 'oké' om nog ondergewicht te hebben terwijl je werkt aan je herstel, alles stapje voor stapje, maar stellen dat iemand hersteld of genezen is vind ik echt not done als iemand nog zo mager is.
L - Zondag 5 mei 2019 18:16
Ben het eens met je reactie, maar wil toch even zeggen dat de hoofdredacteur niet claimt genezen te zijn, maar juist heel open is over het feit dat het al een tijdje minder goed gaat.
Anneke - Maandag 6 mei 2019 11:24
Oh sorry dan daarvoor. Het staat in het verhaaltje over haarzelf als je op haar naam klikt... en dat verhaaltje is recent nog geupdate (er staat dat ze een zoon heeft), maar dat stukje is niet aangepast.
Ann - Zondag 5 mei 2019 21:31
De vraag is wat je onder herstel verstaat. Dat is misschien ook een leuke voor een apart artikel. .